Prelungirea termenului de restituire a plăților către călători până la 30 septembrie 2022, pentru depășirea situației create în jurul turoperatorului străin Mouzenidis Travel Greece

Stimați reprezentanți ai pieței de turism,

Propun spre atenția dvs. un proiect de lege privind modificarea Legii nr. 72/2020 privind unele măsuri de susținere a călătorilor și a agenților economici din industria turismului pentru atenuarea efectelor negative generate de situația epidemiologică (COVID-19).

Reieșind din informațiile totalizate de Asociația Națională a Agențiilor de Turism din Moldova (anat.md) la momentul actual agențiile turistice și turoperatorii naționali sunt datori aproximativ cu 1,1 mln EUR turiștilor din RM pentru serviciile turistice cu țara de destinație Grecia. Acestea constituie datoriile a peste 300 de agenți economici locali, primordial din sectorul entităților mici, acumulate față de peste 4.000 de călători.

Colectarea datoriilor formate prin intermediul instanțelor de judecată, în situația în care toată această sumă nu a fost recuperată de la Mouzenidis Travel Greece, va duce la declararea în masă a stării de insolvabilitate a agenților economici din sectorul de turism și la destabilizarea pieței de servicii turistice la inițierea etapei de recuperare a datoriilor după această criză economică.

Din cele expuse mai sus, cu referire la serviciile de călătorie aferente turismului emițător cu țara de destinație finală Grecia încheiate până la data de 17 martie 2020, autorii proiectului consideră necesar prelungirea termenului de restituire a plăților către călători până la 30 septembrie 2022, pentru a asigura agențiile de turism și turoperatorii locali cu timp suplimentar pentru depășirea situației create în jurul turoperatorului străin Mouzenidis Travel Greece.


Vă rog să expediați propunerile și sugestiile dvs. aferente proiectului propus pe adresa de email: iulia.dascalu@parlament.md


Proiectul de lege poate fi accesat aici